MATTI T RAJALA
Eduskuntaan ja oikeudenmukaisuutta politiikkaan numerolla 30

Yritystukien väärä sijainti

Juuri tulleen tutkimuksen mukaan sama hallitus, joka on kurjistanut pienituloisia ja duunareita, on antanut suuria yritystukia isoille yrityksille. Tähän listaan kuuluu muun muassa Viking Line, Tallink Silja ja Finnlines. Yhteensä niille on maksettu suoria yritystukia 165,4 miljoonaa euroa.

Samaan aikaan on muodostettu kiky - sopimus, aktiivimalli, eläkeläisiltä viety pois indeksikorotus, opiskelijoilta leikattu ja hoiva - aloillakin vanhukset kärsivät, kun tavoitellaan yksityisissä hoivakodeissa voittoa.

Tällaista politiikkaa on nyt harrastettu jo useampia hallituskausia.

Puhutaan myös työllisyysasteen noususta, mutta siitä huolimatta ei työttömyys laske samassa suhteessa. Työllisyyden tilastoihin kuuluu 0-tunti sopimukset, osa-aikaiset sopimukset ja jopa työkokeilut. Ihmiset eivät pysty tekemään mitään suunnitelmia tulevaisuuteen, kun rahat eivät riitä edes työtä tekemällä.

Itse olen sitä mieltä, että nyt täytyy ryhtyä puuttumaan yritystukien väärinkäyttöön ja ohjata niitä pienyrittäjille, jotka työllistävät muita ihmisiä ja myös laittaa työmarkkinat oikeaan asentoon. Lisäksi on ryhdyttävä kannustamaan yrittäjiä muodostamaan vakaat työskentelyolosuhteet ja vakituisia työsuhteita yrityksiin.

Kun myös tuetaan yritystuilla näitä huvimatka käyttöön tarkoitettuja laivavarustamoja, niin silloin tuetaan myös samalla nopeutuvaa Itämeren saastumista ja ilmastonmuutosta.

Nyt jotain järkeä tähän touhuun.

Matti Rajala Turun puuseppäin ammattiosaston puheenjohtaja, Pöytyän kuntavaltuutettu ja eduskuntavaaliehdokas (vas)