MATTI T RAJALA
Eduskuntaan ja oikeudenmukaisuutta politiikkaan numerolla 30

Kirjoitukseni Auranmaan viikkolehdessä 1.2.2019

Vastakkain ajautunut kansa


Meidän suurin ongelmamme on jatkuva vastakkainasettelu. Varsinkin tällä hallituskaudella on vastakkainasettelu vahvistunut niin työmarkkina kentillä, sosiaalisessa mediassa kuin poliittisessa päätöksen teossakin.

Esimerkiksi ammattiyhdistysliikettä on ajettu puolustuskannalle, kun duunareiden, työttömien, opiskelijoiden ja eläkeläisten asemaa on jatkuvasti heikennetty.

Me olemme nyt nähneet, että oikeistopolitiikka ei toimi. Poliitikot eivät myönnä virheitään, vaan muuntelevat totuutta.

Ilmastonmuutos on todellisuutta ja se on tapahtumassa. Ilmastonmuutos tulee nopeutumaan, jos emme globaalisti mitään tee. Tästäkin asiasta on tulemassa vastakkainasettelua vaalikeskusteluissa. Ilmastonmuutos vs. Teollisuus jne. Suurin mahdollinen ilmastoteko on teollisuuden ja työpaikkojen säilyminen Suomessa. Jos yritys tulee siirtymään jonnekin halpatyömaihin, niin todellisuutta on, että sama yritys tulee saastuttamaan huomattavasti enemmän. Suomessa kun huolehditaan päästöistä ja tällaisiin meillä on mahdollista poliittisesti vaikuttaa.

Meidän pitäisi myös panostaa kotimaiseen kulutukseen ja lisätä ihmisten ostovoimaa, kunnollisilla työehdoilla ja sosiaalisella oikeudenmukaisuudella. Kun ostamme suomalaista tuotetta niin tämä, jos joku on kestävää kehitystä myös ilmastonmuutoksen kannalta ja pystymme kotimaassa määrittelemään ne reunaehdot, miten ja mistä materiaaleista tuotteita tehdään.

Tällä hetkellä pienipalkkaisten ja vähävaraisten ostokäyttäytymistä ohjataan esimerkiksi Kiinaan missä saastuttaminen on maailman huippua, eikä siellä ole myöskään minkäänlaisia työehtoja.

Meidän on nyt aika ryhtyä yhdessä tekemään kestävää, tulevaisuuteen panostavaa politiikkaa ja lopetettava vastakkainasettelu.

Lopetetaan ihmisten kyykyttäminen, palautetaan oikeudenmukaisuus, palautetaan takaisin kolmikantainen sopimusjärjestelmä, puututaan veronkiertoon, kriminalisoidaan alipalkkaus, panostetaan lapsiin ja nuoriin, joissa lepää maamme tulevaisuus. Puututaan ilmastonmuutokseen, eikä pelkästään haeta keskusteluja vastakkainasettelun kautta.

  • Vastakkain ajautunut kansa