MATTI T RAJALA
Eduskuntaan ja oikeudenmukaisuutta politiikkaan numerolla 30

Köyhyys ei ole ilo

(Auranmaan viikkolehti, 11.1.2019)

Miten on mahdollista että Suomen kaltaisessa hyvinvointivaltiossa on köyhyys kasvamassa.Köyhä ei tarkoita enään sellaista henkilöä, kenellä ei ole työtä, ei omaisuutta, ei omaa asuntoa tai asuntoa ollenkaan.Nykypäivänä voi olla köyhä vaikka asuisi omistus asunnossa tai käydä päivätöissä.Mistä  tämä köyhyyden lisääntyminen sitten johtuu? Itse kun katson mitä päätöksiä tehdään, kun puhutaan työllisyyden nostosta, pätkätöiden ja myös ilmaistöiden lisäämisellä!Puhutaan että Suomen talous pitää nostaa jaloilleen, ihmisten taloutta heikentämällä.Puhutaan työttömien ihmisten aktivoimisella, ihmisiltä leikkaamalla toimentulostaan.Hienoja puheita ja ainoastaan tällä kaikella on se sama tarkoitus, ajetaan ihmisiä enemmän köyhyyteen.Puhutaan Suomen kilpailukyvystä ja leikataan työntekijöiltä rahaa minkä he ovat omalla työllään ansainneet.

Miksi siis tätä kaikkea tehdään?Kyse ei ole Suomen talouden nostosta, ei Suomen kilpailukyvyn nostosta. Kyse on politiikan teosta väärin asein. Itse uskon että jos nostetaan ihmisten ostovoimaa, tehdään kunnollisia sopimuksia palkkojen nostoon,  laitetaan verorahat kiertoon ja oikeasti kannustetaan ihmisiä elämässään.Kun ihmistä lyödään tarpeeksi kauan, niin jossain vaiheessa se sitkeinkin ihminen nöyrtyy, passivoituu ja alistuu kohtaloonsa. Lopputulos on ainoastaan se että ”miksi yritän, kun kuitenkaan ei mikään muutu”.

Köyhyys ei ole ilo, vaikka kun kuuntelee näitä syrjäytyneitä politiikkoja niin tuntuu siltä että he nauravat köyhille, vähävaraisille, työttömille, eläkeläisille ja työntekijöille suoraan päin naamaa!Joku politiikko puhuu ihmisroskista, joku puhuu että kaikilla on rajoitteita ja monet puhuu hienoja lauseita tarkoittamalla niillä yhtään mitään.

Eräs minulle tärkeä ihminen sanoi minulle ” En minä halua miljoonia pankkiin, haluan ainoastaan edes joskus olla miettimättä millä pärjään seuraavan kuukauden kun ei rahat riitä” tämä sama ihminen käy osa-aika ja matala  palkkaisessa töissä, niinkuin hänen miehensäkkin.Miten on mahdollista ettei edes  työtä tekemällä ihminen ei tule toimeen? Tällainenko aktivoittaa ihmistä?Olisiko jo aika muuttaa yhteiskuntaa sellaiseksi, missä pidetään huolta kaikista, yritetään parantaa kaikkien oloja. Tehdään tästä yhteiskunnasta oikeasti hyvinvointiyhteiskunta, eikä sellainen vain joillekkin.

Kirjoittaja Matti Rajala 

Turun puuseppäin ammattiosaston puheenjohtaja, Pöytyän vasemmistoliiton kuntavaltuutettu ja eduskuntavaaliehdokas!

  • Köyhyys ei ole ilo kirjoitus viikkolehdessä
    Köyhyys ei ole ilo kirjoitus viikkolehdessä