MATTI T RAJALA
Eduskuntaan ja oikeudenmukaisuutta politiikkaan numerolla 30

Hoiva-alojen houkuttavuus ei toteudu vaalipopulismilla

Oikeisto hallituspuolueet itse pettivät antamansa koulutuslupauksensa heti kun valtaan pääsivät ja leikkasivat koulutuksesta. Nyt samat hallituspuolueet olisivat antamassa lisärahoitusta hoiva-alan koulutukseen että tulisi lisää opiskelijoita hoitoalalle. https://www.ts.fi/uutiset/

Tämäkö korjaa sen että voittoa tavoittelevilla yrityksissä  menee raha asiakkaan edelle?

Kun puhutaan hoitoalan kiinnostavuuden nostamisesta, niin se tarkoittaa sitä että työstä saama palkka on kohdallaan, myös sen että hoitoalalla huolehditaan hoitajien riittävyydestä, etteivät hoitajat ylikuormitu ja heillä on aikaa myös hoitaa asiakkaitaan.
Tällaiset avaukset mitä nyt opetusministeriössä puuhaillaan ennen vaaleja on pelkkää populismia ja tällainen ei ratkaise ongelmaa.
Meidän täytyy vahvistaa julkista terveydenhuoltoa ja hoivapalveluja ja antaa markkinoiden toimia renkinä niille ja saada tehokas valvonta lain kautta että voimme olla varmoja siitä että ihmisiä hoidetaan ihmisarvon mukaisesti. Myös voiton tavoittelu hoiva-alalla ja varhaiskasvatuksessa on pystyttävä kieltämään lainsäädännöllä. Tästä on olemassa myös kansalaisaloite. https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/3877
Vika ei ole työntekijöissä vaan vika löytyy aina johdosta.
Sama koskee myös monia muita aloja. Valitetaan ettei löydy työntekijöitä, muttei kuitenkaan haluta maksaa sellaista palkkaa millä ihminen tulisi toimeen.