MATTI T RAJALA
Eduskuntaan ja oikeudenmukaisuutta politiikkaan numerolla 30

Aitoa yhdessä sopimista

Oikeistopuolueet haluavat rapauttaa aidon sopimus kulttuurin hienojen sanojen taakse. Myös oikeistopuolueet haluavat rapauttaa yleissitovat työehtosopimukset, mitä tämä todellisuudessa aiheuttaa? 

Vastaan tähän.

 Jos yleissitovat työehtosopimukset poistuvat, niin silloin jos yritys ei ole järjestäytynyt sen ei tarvitse noudattaa alan työehtosopimusta ollenkaan. Sen ei tarvitse maksaa lomarahoja, ei arkipyhiä, ei noudattaa tessissä sovittuja palkkataulukoita, ei tule työehtosopimuksissa yhdessä sovittuja palkankorotuksia ja tulee monen kerroksen palkka markkinat. Myös alipalkattu ulkomainen ja kotimainen työvoima yrityksissä tulee lisääntymään. Myöskään työntekijöiden ei tarvitse enään noudattaa työrauhaa eikä ole näissä yrityksissä ammattiyhdistysliikettä enää heitä puolustamassa jos joudut irtisanotuksi, jos rikotaan työehtosopimuksia tai tapahtuu mitä tahansa työpaikalla. Siis toisin sanoen työehtosopimukset ja yhdessä sopiminen tuhoutuu.

Tällainen kaikki lisää ainoastaan köyhyyttä ja eriarvoistaa duunareita työpaikoilla.

Meillä on puolueita ja ihmisiä niin puolueiden ja ammattiyhdistysliikkeen sisällä ketkä puolustavat yleissitovuutta ja aitoa yhdessä sopimista, kannattaa todellakin miettiä mitkä puolueet tai ihmiset ovat juuri niitä.

Haluammeko todellakin populismin, yritysten veronkierron ja vääränlaisen politiikan ihmisten hyvinvoinnin kustannuksella voittaa ja palata ajassa sata vuotta taaksepäin, vai haluammeko kehittää tätä yhteiskuntaa yhdessä niinkuin olemme tehneet tämän sata vuotta. Tämä on teidän päätettävissä huomenna 14.4 kun menette äänestämään.

Itse uskon yhdessä sopiminen ja ammattiyhdistysliike on ainoa reitti pitää työelämä reiluna kaikille, mutta politiikalla on tähän todella iso vaikutus.

Yksinkertaisesti työelämää täytyy kehittää niin että kaikilla täytyy olla samat työehdot ketkä tekee sen sopimusalan työtä työpaikalla, tulee hän sitten ulkomailta tai kotimaasta, alipalkkaus täytyy kriminalisoida ja parantaa yhdessä sopimista luottamusmies verkoston kautta.